GYMPRO
ŁĄCZY NAS PASJA

CHLEB ŻYTNI RAZOWY NA ZAKWASIE

Prawdziwy chleb żytni razowy to świetne źródło węglowodanów dla osób aktywnych. Użyta do jego wypieku mąka żytnia razowa typ 2000 sprawia, że posiada on niski indeks glikemiczny, czyli nie powoduje gwałtownych skoków poziomu glikozy we krwi, dużo błonnika oraz witamin i minerałów. Niestety pieczywo dostępne w naszych sklepach zwykle zawiera dodatki rafinowanej mąki pszennej co znacznie pogarsza jego jakość oraz podwyższa indeks glikemiczny. Poniżej przedstawiamy przepis na naturalny (na zakwasie) chleb w skład którego wchodzą tylko mąka żytnia razowa typ 2000, woda i sól.
Składniki:

  • 1,4 kg mąki żytniej razowej typ 2000
  • 1000 ml wody
  • łyżeczka soli

  • spray do smażenia lub oliwa (do posmarowania foremek)
Zakwas (pierwszy zakwas robi się 4 dni):

1. Do wysokiego naczynia wsypać 100 g mąki żytniej razowej typ 2000, dolać 100 ml wody, dokładnie wymieszać, przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na 24h.

2. Drugiego dnia do całości dolać 100ml wody, wymieszać, dospać 100 g mąki żytniej razowej typ 2000, dokładnie wymieszać i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na 24h.

3. Trzeciego dnia w zakwasie powinny pojawić się pęcherzyki powietrza. Do całości ponownie dolać 100 ml wody, dosypać 100 g mąki żytniej razowej typ 2000, dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 24h.

4. Czwartego dnia ostatni raz dolać 100 ml wody, dosypać 100 g mąki żytniej razowej typ 2000, dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 24h.

Po 4 dobach nasz zakwas jest gotowy, powinny w nim być pęcherzyki powietrza będące oznakią prawidłowej fermentacji. Zakwas powinien mieć lekko piwny zapach.


Przygotowanie do pieczenia:

1. Jeśli planujemy ponowny wypiek chleba 1/4 zakwasu można odłożyć do słoika i schować w lodówce. Można go przechowywać 7-10 dni. Resztę przelać do dużej miski, dolać 500 ml wody, dosypać 500 g mąki, żytniej razowej typ 2000, dokładnie wymieszać i odstawić na 12h w ciepłe miejsce.

2. Po 12h do masy dosypać 500 g mąki żytniej razowej typ 2000, dodać łyżeczkę soli rozpuszczoną w połowie szklanki ciepłej wody, a następnie dokładnie wyrobić ciasto.

3. Dwie foremki do ciasta spryskać sprayem do smażenia lub posmarować oliwą i posypać mąką żytnią razową typ 2000.

4. Do foremek włożyć po 1/2 ciasta, wygładzić je łyżką moczoną w zimnej wodzie, a następnie posmarować gorącą wodą przy użyciu pędzelka. Foremki z ciastem odstawić na 2-3h do wyrośnięcia.

5. Kiedy ciasto wyrośnie jest gotowe do pieczenia. Należy je jeszcze raz posmarować wrzątkiem, a następnie włożyć foremki do piekarnika nagrzanego do 200" C i piec przez 55 minut.

6. Po upieczeniu chleby wyłożyć z foremek i wystudzić.

Jeśli mamy już zakwas proces jego przygotowania możemy skrócić do 2 dni. Należy do niego dolać 200 ml wody, dosypać 200 g mąki żytniej razowej typ 2000 i odstawić w ciepłę miejsce na 24h. Po 24h powtórzyć czynności ww. i odstawić na kolejne 24h. Następnie możemy już przejśc do przygotowania do pieczenia.
WARTOŚCI ODŻYWCZE (W 100 G):
Białko ogółem

Białko pełnowartościowe

Węglowodany

Tłuszcze

Kaloryczność
5,78 g

0 g

48,37 g

1,63 g

235 kcal
Do chleba można dodać pestki dyni, słonecznika, siemie lniane, kminek, orzechy itp. jednak zwiększy to jego kaloryczność. Powyższe wartości odżywcze są podane dla chleba bez dodatków.
Autor: Grzegorz Kaczmarek - Trener personalny